Värt att se runt Poros

Poseidontemplet
På en av den högsta punkten på berget Profet Elias vid Vajonia ligger resterna av Poseidontemplet vilket började byggas ca. 600 fKr. Antika grekerna byggde oftast sina tempel på vackra platser och så även här.  Är vädret klart ser man ända till Egina och Athen. Byggnaderna uppfördes i olika perioder under ca 300 år. Området avfolkades på 300 talet fKr och förstördes senare av en jordbävning. Utgrävningen av templet startades 1894 av 2 svenskar vid namn Sam Wide och Lennart Kjellberg. 1997 återupptogs utgrävningarna igen med hjälp av Svenska institutet i Athen.

Klostret
Ovanför Monestery beach ligger klostret Zoodhohos Piyi (livgivande källa) från 15:e århundradet.  och vattnet från källan sägs vara kurerande. Klostret byggdes av Jakob av Athen. Han plågades av gallsten och blev botad på två dagar av vattnet. Av ren tacksamhet lät han bygga det kloster som står här i dag. I dag är bara klosterkyrkan och förgården öppna för allmänheten. I kyrkan kan man beskåda det imponerande hantverk av trä som troligen är tillverkat på 1600-talet i Asien. Det är målat i guld och pryds av 48 ikoner.

Klocktornet
På toppen av kullen i staden står det vackra ljusblå klocktornet som varit öns landmärke sedan 1927.
Det är lite kämpigt att klättra dit upp under den brännade solen men det är värt besväret för utsikten är fantastisk.

Muséet
Det arkeologiska museet grundades på 1960-talet och ligger på Korizi Square. Byggnaden uppfördes på en tomt som donerats av familjen Korizis. Museet visar föremål som grävts fram på ön, efter de angränsande kusterna på Peloponnesos, i Methana och Troezen. De flesta av fynden är daterade från den mykenska till den romerska tiden.
I första hand visar museet föremål från Poseidons tempel i Vajonia, en samling av begravningsfynd, gamla inskrifter och keramik från gamla Troezen i Argolida, gamla inskriptioner och hellenistiska figurer från Methana och fynd från de gamla utgrävningarna i Ermioni. Det finns också många andra förmål från olika utgrävningsplatser i Argolida Peloponnesos. Det är öppet 8.30 till 15 alla dagar utom måndagar.

Hydra
Hydra är en av de Saroniska öarna. Hydra består av öarna Hydra, Dokos och några obebodda öar. Centralorten är "Hydra hamn". Den består av en halvmåne-formad hamn, runt vilken det är en sträng av restauranger och affärer för turister och lokalbefolkning (Hydrioter). Branta stengator leder upp och utåt från hamnområdet. De flesta av de lokala bostäderna och hotellen på ön ligger på dessa gator. Andra små byar på på ön är Mandraki, Kamini, Vlychos, Palamidas, Episkopi och Molos. Det finns inga riktiga vägar på ön och motorfordon är förbjudna. Det finns två sopbilar på ön. Det är de enda motorfordon som är tillåtna. Hydra är ett paradis för den som söker tystnad. En tur med Flying Dolphin från Poros till Hydra tar ca 30 min.
Leonard Cohen flyttade till Hydra i början av 60-talet då det fanns varken el eller telefon. Han skrev några av sina bästa låtar här. Bland annat delar av den kända Bird on a wire.

Trizinas
Med bil eller moped tar ni er till gamla Trizinas som ligger ca 8km nordväst om Galata. Här finner ni ruinerna av Hippolytos tempel som byggdes ca 300 f.Kr samt en helgedom som byggdes till Guden Asklepios ära ca 200 f.Kr.

Ta gärna en tur till det vackra klostret som ligger på vänster sida om Trizinas uppe i bergen. Om ni kör in på den första avtagsvägen mot Trizinas från Galata räknat, tar ni till vänster före den lilla bron när ni närmar er Trizinas och följer vägen ända upp till klostret.

Vulkanen på Methana
Med bil kör ni norrut från Galata mot Methana vilket tar ungefär 30 minuter. När ni kör över sundet med fiskodlingarna tar ni direkt till vänster och följer kustvägen. Ni kommer till ett litet samhälle vid vattnet som ni passerar och följer sedan skyltningen mot vulkanen. Ta med grova skor och klättra stigen upp till toppen. Fantastisk utsikt.

 

  • start-se
    start-no
    start-dk
    start-en

Porosguiden

start-gr

Grekland